Αρθρογραφία

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Η ενδομητρίωση είναι μια συχνή γυναικολογική νόσος η οποία ορίζεται ως παρουσία κυττάρων του ενδομητρίου εκτός μήτρας.

ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ (ΛΕΙΟΜΥΩΜΑΤΑ)

Είναι καλοήθεις, στο μεγαλύτερό τους ποσοστό όγκοι, οι οποίοι μπορεί να είναι από μερικά χιλιοστά μέχρι πολλά εκατοστά και μπορεί  να καταλαμβάνουν ακόμα και ολόκληρη την πύελο.Τα ινομυώματα εξαρτώνται από τα επίπεδα ορμονών στο αίμα της γυναίκας και για το λόγο αυτό συνήθως η αύξηση του μεγέθους τους σταματάει στην εμμηνόπαυση.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η ρομποτική χειρουργική είναι η τελευταία εξέλιξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος κατά την οποία επιτυγχάνεται μικρότερος τραυματισμός των ιστών. Ξεκίνησε στις Η.Π.Α. από τη ΝΑΣΑ και το στρατό έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της τηλεχειρουργικής – δηλαδή την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης από απόσταση είτε σε μια αίθουσα χειρουργείου είτε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.


  Froudarakis.gr » Γυναικολογική Αρθρογραφία » ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Η ρομποτική χειρουργική είναι η τελευταία εξέλιξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος κατά την οποία επιτυγχάνεται μικρότερος τραυματισμός των ιστών. Ξεκίνησε στις Η.Π.Α. από τη ΝΑΣΑ και το στρατό έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της τηλεχειρουργικής – δηλαδή την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης από απόσταση είτε σε μια αίθουσα χειρουργείου είτε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Τα εργαλεία και οι βραχίονες του ρομπότ μιμούνται με μεγάλη ακρίβεια τις κινήσεις των χεριών ενός χειρουργού. Η ψηφιακή κονσόλα στην οποία κάθεται ο χειρουργός χωρίς να έρχεται σε επαφή με τον ασθενή, μεταφέρει μεσω ειδικών χειριστηρίων τις κινήσεις του στους βραχίονες του ρομπότ με απόλυτο έλεγχο και απίστευτη ακρίβεια.

Οι μικρές τομές που γίνονται στο δέρμα είναι σαν αυτές που γίνονται στην κλασσική λαπαροσκοπική χειρουργική.

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι :
• Η απόλυτη ακρίβεια των κινήσεων
• Η πραγματοποίηση επεμβάσεων σε μικροσκοπικά και περιορισμένα χειρουργικά πεδία εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο τραυματισμού υγιών ιστών, αγγείων και οργάνων
• Η ελάχιστη απώλεια αίματος
• Ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
• Η ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς
• Η συντομότερη έξοδος από το νοσοκομείο (μέσα στις επόμενες 48 ώρες)

Τα καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα οφείλονται επίσης στην άνετη θέση του χειρουργού ο οποίος βρίσκεται καθιστός, σε ένα ιδιαίτερα εργονομικό περιβάλλον που είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε περιπτώσεις δύσκολων και πολύωρων επεμβάσεων.

Επίσης, η τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου μας δίνει μια πολύ πιο ρεαλιστική απεικόνιση έναντι της κλασσικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην οποία δεν έχουμε την αίσθηση της 3ης διάστασης (βάθος).

Το πρωτοποριακό σύστημα ρομποτικής χειρουργικής Da Vinci είναι αυτό που κυριαρχεί στη σύγχρονη ρομποτική χειρουργική, το οποίο η κατασκευάστρια εταιρεία Intuitive εξέλιξε μέσα στα τελευταία χρόνια και τελειοποίησε με την κατασκευή του Da Vinci SI-HD, το οποίο και αποτελεί τη πιο σύγχρονη παγκοσμίως εκδοχή του ρομποτικού συστήματος από την Intuitive.

Η ρομποτική χειρουργική έχει εφαρμογή στην αφαίρεση ινομυωμάτων, στην ενδομητρίωση, στις κύστεις ωοθηκών, στην υστερεκτομή (ολική ή μερική αφαίρεση μήτρας), στη γυναικολογική ογκολογία (κακοήθεις όγκοι), στην IDP (pelvic inflammatory disease)κατά την οποία λόγω παρουσίας χρόνιας φλεγμονής δημιουργούνται πολλαπλές συμφύσεις μεταξύ μήτρας, ωοθηκών, σαλπίγγων, εντέρου, πυελικών τοιχωμάτων καθώς και άλλων οργάνων και πραγματοποιείται λύση συμφύσεων και αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας της πυέλου, ανακουφίζοντας έτσι τις γυναίκες από καταστάσεις χρόνιου πόνου ή υπογονιμότητας που σχετίζονται με τη νόσο αυτή.

Σε άτοκες γυναίκες που υποβάλλονται σε κάποιο γυναικολογικό χειρουργείο ασχέτως εάν θέλουν να τεκνοποιήσουν άμεσα ή όχι, η ρομποτική χειρουργική θεωρείται ασφαλής, αποτελεσματική και απόλυτα ενδεδειγμένη διότι λόγω των προαναφερθέντων πλεονεκτημάτων, εξασφαλίζει τη διατήρηση της ακεραιότητας του γεννητικού συστήματος και κατά συνέπεια τη γονιμότητα της γυναίκας.

Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΑΛΛΑ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΑΥΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΑΦΗ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΚΥΣΤΗ ΩΟΘΗΚΗΣ, ΜΙΑ ΕΞΩΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΗΣΗ, ΜΙΑ ΥΔΡΟΣΑΛΠΙΓΓΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ Κ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ.